Ruplan dollarikurssi kävi viime vuoden joulukuussa kaikkien aikojen pohjalukemissaan, mutta on kevään ja kesän aikana vahvistunut muun muassa öljyn hinnan kasvun myötä. Ruplan kaksi edellistä romahdusta ovat ajoittuneet vuoden loppupuolelle, joten sopiikin alkaa pohtimaan, mitä tänä vuonna tulee tapahtumaan.
Jyrkimmin, noin 30 prosentilla, ruplan kurssi putosi toissavuoden marras-joulukuussa. Viime vuoden loppupuolella nähtiin jo loivempi, 15 prosentin kurssilasku. Parin viime vuoden aikaisten kurssimuutosten myötä tuontitavaroiden hinnat Venäjälle ovat kallistuneet merkittävästi ja tämä on heijastunut myös tuonnin volyymeihin - talouspakotteiden ja vastapakotteiden ohella. Ruplan kurssikehitystä seurataan tiiviisti myös suomalaisissa vientiyrityksissä.
Viime huhtikuusta lähtien ruplan dollarikurssi on pysytellyt lähes koko ajan 63 ja 66 ruplan välimaastossa. Viimeisten parin vuoden ajanjaksolla tarkasteltuna rupla on viime kuukausina ollut yllättävänkin vakaa. Mutta tuleeko se pysymään sellaisena myös tulevina kuukausina?
Loppuvuoden mahdollisten kurssimuutosten syiksi venäläinen talouslehti RBC luettelee kolme tekijää:
Yhdysvaltain keskuspankin koronnosto
Mikäli Yhdysvaltain keskuspankki päättää markkinoilla liikkuvien oletusten mukaan nostaa korkoaan, johtaisi se ”halvan rahan” kauden päättymiseen, dollarin kurssin nousuun ja pääomavirtojen siirtymiseen pois raaka-ainetalouksista. Talouslehti Bloombergin teettämän konsensusanalyysin mukaan suurin osa analyytikoista uskoo FED:in nostavan korkoaan viimeistään joulukuun kokouksessaan.
Ulkomaanvelkojen takaisinmaksu
Venäläisyritysten ulkomaanvelkojen erääntymisen piikki on perinteisesti ollut vuoden loppupuolella. Tämä oli myös yksi merkittävimmistä tekijöistä ruplan voimakkaaseen laskuun vuoden 2014 loppupuolella. Yritysten on lyhennettävä velkojaan valuutassa, jota ne ostavat valuuttaa kotimaanmarkkinoilta. Valuuttaostot kasvattavat ruplien tarjontaa markkinoilla ja laskevat sen kurssia.
Venäjän keskuspankin mukaan venäläisyritykset joutuvat lyhentämään ulkomaanvelkojaan loka-joulukuun aikana yhteensä 27 miljardin dollarin edestä. Venäläisyritysten ulkomaanvelat ovat tosin pienentyneet ja tänä vuonna velkoja on tulossa lyhennettäväksi aiempaa vähemmän. Esimerkiksi pelkästään viime joulukuussa venäläisyritysten velkoja erääntyi 23 miljardin dollarin edestä.
Öljyn hinta
Ruplan kurssiin oleellisesti vaikuttava öljyn hinta on vakautunut viime kuukausina 45 – 50 dollarin tasolle barrelilta (Brent). Analyytikkojen mukaan ei ole odotettavissa, että öljyn maailmanmarkkinahinnat ainakaan lähitulevaisuudessa laskisivat takaisin 30 dollarin tasolle, jolla ne kävivät kuluvan vuoden alkupuolella. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on löytymässä, vaikka öljyvarastot edelleen pullistelevatkin ja suurimmat öljyntuottajat ovat kasvattaneet tuotantoaan. Viime viikkoina on taas ollut puhetta mahdollisista öljyntuottajamaiden tuotantokiintiöistä, mutta yleisen arvion mukaan suunnitelmat jäänevät tälläkin kertaa puheiden tasolle. Puheilla on toki ollut lyhytaikaisia, spekulatiivisia vaikutuksia öljyn hintaan.
”Heikkenee, mutta vähemmän kuin aiemmin”
Näiden tietojen valossa analyytikot arvioivat, että ruplan kurssi tulee tämänkin vuoden loppupuolella heikkenemään, muttei niin rajusti kuin viime tai toissavuonna. RBC:n haastattelemien talousasiantuntijoiden mukaan rupla heikkenisi dollariin nähden korkeintaan viidellä prosentilla olettaen, että kansainvälisillä markkinoilla tai maailmanpolitiikassa tapahdu mitään mullistavaa.
///
Kirjoitus on julkaistu alun perin Suomalais-Venäläisen kauppakamarin sivuilla. SVKK auttaa suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään Venäjälle ja pyrkii myös edistämään venäläisyritysten mahdollisuuksia ja halukkuutta löytää Suomesta kumppaneita ja liiketoimintamahdollisuuksia.