Eipä tule heti mieleen lähivuosilta sellaista juhlatilaisuutta, jossa Venäjän valta- ja oppositioeliitti olisi kokoontunut saman katon alle. Tänään yhdistävä tekijä oli edesmennyt presidentti Boris Jeltsin, jonka nimeä kantava Jeltsin-keskus vihittiin käyttöön Jekaterinburgissa.
Jekaterinburgin keskustaan kohonnut massiivinen Jeltsin-keskus pitää sisällään museon, kirjaston, arkiston ja näyttely- ja opetustiloja. Keskuksen rakentamiskustannukset olivat noin 80 miljoonaa euroa ja ne katettiin liittovaltion budjetista. Museossa ja arkistossa on yli 30 000 Boris Jeltsinin elämään liittyvää esinettä ja 130 000 valokuvaa. Museon verkkosivujen sähköiseen arkistoon on digitoitu yhteensä 29 000 dokumenttia.
Juhlalliseen avajaistapahtumaan keskiviikkona 25. marraskuuta osallistui Jeltsinin sukulaisia ja tuttuja, Venäjän korkeinta poliittista johtoa, talouseliittiä ja tunnetuimpia oppositiovaikuttajia. Suurimmalla osalla vieraista oli siteet edesmenneeseen presidenttiin.
Jeltsin on Venäjän lähihitoriaa
Jeltsinin leski Naina Jeltsina ja tytär Tatjana Jumasheva ottivat henkilökohtaisesti vastaan avajaisiin kutsutut 500 vierasta ja esittelivät museon näyttelytiloja presidentti Vladimir Putinille ja pääministeri Dmitri Medvedeville seurueineen. Kierroksen alkajaisiksi vieraille esitettiin Venäjän historiasta kertova dokumenttielokuva, joka alkaa toteamuksella ”Venäjällä demokratia syntyi ennen monarkiaa” ja päättyy Jeltsinin nousuun presidentiksi.
Museossa ovat esillä muun muassa Jeltsinin NKP:n keskuskomitealle 1980-luvulla kirjoittama puoluebyrokratiaa kritisoiva kirje, ensimmäinen Kremlin salkoon nostettu Venäjän federaation valtionlippu, ydinasesalkku punaisine laukaisunappeineen (ei toiminnassa) ja Kremlistä museon tiloihin siirretty Jeltsinin työhuone.
Löytyypä museon tiloista myös kopio huoneesta, jossa Jeltsin vietti Venäjän historian dramaattisia päiviä vanhoillisten vallankaappausyrityksen aikana vuonna 1991. Huoneen nurkassa seisovan television kuvaruudulla pyörii Joutsenlampi-baletti, tottakai.
Museon näyttelysalit on rakennettu ja nimetty tietyn tapahtuman tai teeman ympärille, esimerkiksi: Muutosten tuulet, Vuoden 1991 vallankaappausyritys, Perustuslain syntyminen, Vuoden 1996 presidentinvaalit, Toinen kausi ja Jäähyväiset Kremlille.
Epäsuosittuja uudistuksia käsittelevässä teemasalissa kävijä voi upporikastua tai rutiköyhtyä kauppaamalla yksityistämiskuponkeja tai aistia 1990-luvun alkupuolen ruokakaupan tunnelman tyhjinä ammottavine vitriineineen ja nyreine myyjineen.
Näyttelykierros päättyy Vapauden huoneeseen, jossa kävijä voi jättää muille videoviestin siitä, mitä vapaus hänelle tarkoittaa. Salin videoruuduilta voi katsoa esimerkiksi ex-presidenttien Bill Clintonin ja Leonid Kutshman tai muusikko Andrei Makarevitshin viestit.
Lue myös: Venäjällä on rakenteilla kiusallinen Jeltsin-keskus (Talouselämä, 6.6.2014)