Presidentti Vladimir Putinin vuosittain järjestämä pressitilaisuus oli tänä vuonna tarkasti seurattu tapahtuma niin Venäjällä kuin ulkomaillakin. Verkkolehti Lenta.ru julkaisi koosteita merkittävimpien kansainälisten medioiden tilaisuuteen liittyneestä uutisoinnista.
Le Figaro (Ranska):
— Putinin optimistinen puhe loi toivoa sijoittajiin
Näyttää siltä, että Putinin optimistinen puhe loi toivoa sijoittajiin, vaikka eräiden ekonomistien mukaan tämä ei vielä riitä. ”Ruplan vahvistuminen johtuu vain siitä, että Venäjän keskuspankki käytti kymmeniä miljardeja dollareita ruplan tukemiseen”, Saxo Bankin ekonomisti Christoffer Dembik arvioi. ”Poliittinen sanoma ei vielä riitä vahvistamaan taloustoimijoiden luottamusta ruplaan. Tarvitaan myös jotain muuta. Tarkoitan tällä esimerkiksi keskuspankin interventioita ja mahdollisesti uusia päätöksiä ohjauskoron nostamisesta”, Le Figaron haastattelema ekonomisti kertoo.
”Monet Moskovan pörssiin listatut yhtiöt ovat suoraan tai välillisesti Kremlin kontrollissa. Siitä, että presidentti lupasi talouden modernisoituvan, seuraa se, että erityisesti länsimaiden talouspakotteiden kohteiksi joutuneet venäläisyhtiöt tulevat saamaan valtiolta taloudellista tukea ja uusia tilauksia. Tästä syystä Putinin esiintyminen nosti Moskovan pörssin indeksejä”, Dembik kertoo.
Le Monde (Ranska):
— Putinin puheessa ei ollut mitään uutta
Putin pyrkii valamaan kansaansa toivoa Venäjän talouden tulevaisuudesta ja muistutti vastakkainasettelusta lännen ”imperiumin” kanssa. Putinin esiintymisessä ei kuultu mitään uutta. Jo joulukuun alussa parlamentin ylähuoneelle pitämässään lähetepuheessaan Putin kritisoi voimakkaasti länsimaiden pyrkimyksiä ”jarruttaa Venäjän talouskasvua”.
La Tribune (Ranska):
— Putin yritti luoda kansaan toivoa
Alkuviikosta Putin tuntui ikään kuin sulkeutuneen itseensä. Samalla kun Venäjä painui pahimpaan talouskriisiinsä 15 vuoteen, Putin ei sanonut sanaakaan. Presidentin edustajat ohjasivat toimittajat pääministerin puheille, jonka sanottiin olevan paremmin perillä talouteen liittyvistä kysymyksistä. Puheensa alkupuolella Putin pyrki valamaan kansaan toivoa sanomalla, että Venäjän nykyinen talouskriisi jatkuu korkeintaan kaksi vuotta.
Boursorama (Ranska):
— Putinin pressitilaisuus sujui rauhallisissa merkeissä
Putinin pressitilaisuus, jota hintojen jyrkän nousun ja ostovoiman heikkenemisen kohtaamat venäläiset odottivat kärsimättöminä, sujui rauhallisesti, jos tilannetta vertaa alkuviikon ruplan romahduksen synnyttämiin tunnelmiin. Sen jälkeen kun markkinat sisäistivät sen että Putinin puhe ei ollut tarpeeksi vakuuttava, ruplan kurssi lähti taas laskuun Putinin ensimmäisten vastausten jälkeen.
USA Today (USA):
— Putin syytti Venäjän ongelmista ulkoisia tekijäitä
Vladimir Putin piti torstaina vuotuisen pressitilaisuutensa samaan aikaan kun Venäjällä on menneillään vakavin talouskriisi 15 vuoteen. Hän syytti Venäjän nykyisistä ongelmista ”ulkoisia tekijöitä” ja sanoi, että Venäjän talous toipuu kriisitä kahdessa vuodessa. Sen aikaa kun tilaisuus kesti, ruplan kurssi dollariin nähden laski. Moskovan pörssin MICEX-indeksi sen sijaan kasvoi +5,5 prosenttia.
CNN (USA):
— Putinin optimismi perustuu sille, että kysyntä venäläistä öljyä kohtaan lähtee kasvamaan
Putinin optimistiset ajatukset siitä, että Venäjän talous toipuu kriisistä kahdessa vuodessa, perustuu sille oletukselle, että kysyntä venäläistä öljyä kohtaan lähtee uudestaan kasvuun. Venäjän budjetin tuloista noin puolet muodostuu öljyn ja maakaasun myynnille. Mikäli öljyn hinta jatkaa pysyttelemistä nykyisessä 60 dollarissa barrelilta, vuonna 2015 Venäjän talouskasvu voi supistua viidellä prosentilla.
The New York Times (USA):
— Putin ei pehmentänyt Ukraina-kantojaan
Torstaina järjestetyssä jokavuotisessa tilaisuudessa Putin esitti selvästi oman näkemyksensä vastakkainasettelusta länttä kohtaan, eikä maan huonosta taloustilanteesta huolimatta antanut merkkejä Ukraina-kantojensa pehmentämisestä. Samaan aikaan Putin on kuitenkin lieventänyt Ukrainaa koskevaa retoriikkaansa ja kaikkein jyrkimmät termit, kuten ”juntta” tai ”Novorossia”, ovat poistuneet valtakunnallisten televisiokanavien lähetyksistä. Myös pressitilaisuudessa Putin pyrki välttämään näitä termejä, vaikka aiemmin niitä kuultiin usein hänen julkisissa esiintymisissään.
The Guardian (UK):
— Putin oli hyvässä iskussa
Pressitilaisuus oli hämmentävä. Putin oli hyvässä iskussa ja näytti olevan tyytyväinen itseensä. Siitä huolimatta hän ei esittänyt mitään konkreettisia toimia talouskriisin nujertamiseksi. Hän kertoi siitä, mitä Venäjän ulkopolitiikalta on odotettavissa ja puolusteli Venäjää, tosin ilman ylimääräistä sotaretoriikkaa. Putin letkautti tilaisuudessa myös muutamia itselleen tyypillisiä metaforia ja sanontoja. Putinin puhe tuskin säikäyttää markkinoita, muttei todennäköisimmin myöskään rohkaise niitä. Kyseessä oli kaiken kaikkiaan neutraali esiintyminen: siinä oli paljon retoriikkaa, muttei yhtään merkittävää poliittista julistusta. Putin esitti Ukrainasta pari sovittelevaa fraasia, muttei mitään konkreettisia toimenpiteitä. Vaikeimpiin kysymyksiin Putin vastaili kierrellen.
Tagesspiegel (Saksa):
— Putinin mielestä länsi on syypä kaikkeen
Vaikean talouskriisin kynnyksellä presidentti Vladimir Putin kokosi yhteen vuoden tapahtumia pressitilaisuudessaan. Hänen viestinsä on selvä: Länsi on syypää kaikkeen.
Tällä hetkellä Venäjä taistelee pahimman talouskriisin kanssa 16 vuoteen.
Handelsblatt (Saksa):
— Putin ei antanut konkreettisia vastauksia
Pressitilaisuudessaan Putin selitteli, eikä antanut konkreettisia vastauksia. ”Mistä optimismini johtuu? Talous tulee sopeutumaan alhaisiin öljynhintoihin. Mitä konkreettisesti tulee tapahtumaan, en osaa teille sanoa”, hän totesi.
Focus (Saksa):
— Putin vähättelee kriisin merkitystä
Putin vähättelee kriisin merkitystä. ”Kaikki ei ole niin huonosti miltä näyttää ja kaikki toimivat oikein. Kyllä, tilanteeseen olisi voinut reagoida nopeammin”, Putin totesi Venäjän taloustilanteesta pressitilaisuudessaan.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (Saksa):
— Putin puolusteli jälleen kerran toimiaan Ukrainassa
Vuoden tapahtumia yhteen kokoavassa pressitilaisuudessa Venäjän presidentti Vladimir Putin puolusteli jälleen kerran Krimin anneksaatiota ja omaa toimintaansa Ukrainan kriisissä.
Alkuperäinen artikkeli: Lenta.ru